Ökoporták a Dél-Dunántúlon

A vidéki élet a Dél-Dunántúlon máig megőrizte sajátos varázsát. Az élő kapcsolatot a természettel, a csendet és nyugalmat, a szoros emberi kapcsolatokat, az életörömöt és a derűt. Itt még az órák is lassabban járnak, van idő elmélkedésre, a rácsodálkozásra, a feltöltődésre.

A régióban 2010 őszétől olyan szállásadói hálózat kezdte meg működését, amely a mai trendeknek megfelelően környezettudatos vendégfogadóként fogadja látogatóit. A külön védjeggyel jelölt, közel félszáz minősített vendégfogadót a legértékesebb, természetvéedlmi oltalom alatt álló területeket övező falvakban megtaláljuk.

De mi is az az ökporta?

Olyan falusi vendégfogadóhely, amely kényelmes és jól felszert, természetvédelmi értékek közelében fekszik. A szállás és környezete környezetbarát és hagyományőrző kialakítású, energia- és víztakarékos hulladékát komposztálja és szelektív módon gyűjti.

De nemcsak ettől "öko". A falusi vendégfogadó ismeri a környék látnivalóit, kulturális tradícióit, őrzi a táj hagyományait. Legtöbb esetben helyi termékei vagy kézműves termékei vannak, és szívesen kóstoltatják a helyi ízeket.

Tehát: természet élmény + helyi ízek és kultúra + vendégbarátság a falusi portán = ökoporta

A Duna-Dráva Nemzeti Park Duna és Dráva menti védett értékei mellett, Dunaszekcsőtől Erdőfűig, Sellyétől Drávasztáráig összesen kilenc településen várják az ökoturistákat a porták. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Közretet övező falvakban, Mecseknádasdtól Hosszúhetényen át egészen Vékényig öt településen, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet Jakab-hegy lábánál fekvő falvai közül pedig Cserkúton és Kővágószőlősön találjuk a vendégfogadókat. Nem feledkezhetünk meg a Zselicről sem!  A tájvédelmi közret nyolc településén, Gyűrűfűtől Kánon át Szennáig és Bárdudvarnokig tucatnyi vendégváró ökoporta készült fel arra, hogy a természetkedvelőket fogadja.